top of page

Group

Public·2 members

Avantaje Potentiale Ale Integrarii In UeDe mai bine de jumătate de secol, UE asigură pacea, stabilitatea și prosperitatea, ajută la creșterea nivelului de trai, lansând și moneda europeană unică: euro. În prezent, peste 340 de milioane de cetățeni ai UE din 19 țări folosesc euro ca monedă proprie și se bucură de avantajele pe care le oferă aceasta.
avantaje potentiale ale integrarii in ue


Download File: https://conttooperting.blogspot.com/?l=2tS20wTransporturile reprezintă un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din UE, iar Pactul verde european prevede o reducere cu 90 % a acestora până în 2050. Pentru a ajunge la o mobilitate mai durabilă și inteligentă, este nevoie de soluții de înlocuire mai abordabile, mai accesibile, mai sănătoase și mai ecologice. Unul dintre obiectivele-cheie este încurajarea utilizării de vehicule ecologice și de combustibili alternativi și consolidarea rolului mijloacelor de transport sustenabile, precum trenul. 2021, Anul european al căilor ferate, a adus în centrul atenției avantajele acestui mod de transport durabil, inteligent și sigur.


UE abordează consecințele pandemiei de COVID-19, depunând în același timp eforturi pentru a-i ajuta pe cetățenii UE să realizeze mai ușor tranziția verde și cea digitală. Scopul său este de a se asigura că transformarea economiei UE este echitabilă și incluzivă, astfel încât fiecare cetățean să poată beneficia de avantajele oferite de dubla tranziție fără ca cineva să fie lăsat în urmă.


Investițiile în educație și formare sunt esențiale pentru viitorul oamenilor. UE și statele sale membre depun eforturi pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de educație, pentru a reduce numărul persoanelor care părăsesc timpuriu sistemul de educație și formare, pentru a elimina lacunele în materie de competențe și pentru a se asigura că toți europenii pot beneficia de avantajele tranziției verzi și ale celei digitale.


UE este astfel o entitate in continua miscare, greu de definit din punct de vedere al organizarii, prezentand atat elemente federaliste cat si confederaliste. Unde se va opri extinderea este greu de spus, in ciuada faptului ca Tratatul UE prevede marirea comunitatii doar cu state din Europa Continentala. Astfel, daca in 1951 puteam vorbi doar de sase membri, mentionati mai sus, in Uniune sa gasesc in prezent 27 de state. Astfel in 1973 se adauga Danemarca, Irlanda si Marea Britanie (slabita de pierderea coloniilor si izbucnirea Crizei Canalului Suez), in 1981 Grecia, in 1986 Portugalia si Spania (acestea fiind caracterizate de o situatie economica precara, mult mai slaba decat a Romaniei in momentul integrarii), iar in 1995 adera Austria, Suedia si Finlanda urmand ca pentru aproape un deceniu sa nu se alature nici un alt stat. Trebuie precizat insa, ca in 1990 RDG si RFG se unesc, cea din urma fiind inclusa automat in CE, odata cu caderea Zidului Berlinului. Apoi urmeaza perioada celor 10+2. Astfel, in 2004 Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Cehia, Polonia, Malta, Ungaria, Slovacia si Slovenia impreuna cu Romania si Bulgaria in 2007 vor inchide deocamdata lista membrilor.


Principalele avantaje ale Romaniei in urma aderarii la Uniunea Europeana sunt de ordin social, politic si economic. Din punct de vedere social UE se constituie prin valori precum democratia si respectarea drepturilor omului, ceea ce asigura si implementarea acestora in tara noastra. Din punct de vedere politico-economic, Romania beneficiaza de libera circulatie a marfurilor si a fortei de munca, cetatenii romani beneficiaza printre altele de dreptul la munca, la asigurare si protectie sociala sau protectie consulara, intr-un stat in care Romania nu are relatii diplomatice. Totodata, Romania poate beneficia de fonduri post aderare (in special pentru dezvoltarea agriculturii, infrastructurii si industriei), si investitii straine, ceea ce ar implica crsterea locurilor de munca, si realizarea unor produse de calitate ridicata. La capatul opus, devenind membra a Uniunii, Romania a trebuit sa adopte standerdele de concurenta loiala, ceea ce a dus la cresterea preturilor in anumite domenii, precum cel al energiei. O alta problema a fost cea a micilor intreprinderi care, multe dintre ele, neputandu-se alinea standardelor tehnologice au fost nevoite sad ea faliment. Alte probleme ce apareau in urma Aderarii constau in faptul ca Romania trebuia sa aloce bani pentru bugetul UE si sa contribuie la finantarea proiectelor, insa acesta nu reprezinta un impediment real, intrucat pe perioada 2007-2013 tara noastra ar trebui sa absoarba o suma aproape dubla decat cea alocata. Cu toate acestea, cea mai mare problema pe care Romania o avea, in opinia mea, inaintea Integrarii Europene, era data de proasta gestionare a tranzitiei, dupa 1989, de la o economie centralizata catre o economie de piata, fapt dovedit prin dezintregrarea industriei si a agriculturii. [11] 350c69d7ab


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page